Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Труд: Кирил Петков има канадско гражданство

/
/
1788 Views
Advertisement:

Advertisement:

Според “Труд” Кирил Петков има канадско гражданство.

Атаката срещу най-одобрявания министър в правителството на Румен Радев тръгна от партията на Слави Трифонов.

Още утре се очаква парламентарни партии да атакуват пред Конституционния съд законността на служебното правителство в частта за икономическия министър Кирил Петков, пише “Труд”.

Чл. 110 от основния закон изисква от министрите същите условия, каквито има чл. 65 за народните представители – да нямат друго гражданство, да са навършили 21 години, да не са подставени под запрещение и да не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

Преди встъпване в длъжност всички членове на служебни кабинет и подават декларации по чл.110 от Конституцията. Любопитно е какво е посочил в декларацията си Кирил Петков.

Самият той не отрича, че освен български гражданин е поданик и на Канада. “Спокойно мога да кажа, че аз – като Кирил Петков, направих отказ от канадското си гражданство преди да встъпя като министър. Знаех, че съществува тази процедура и в първия момент, в който бях поканен за министър, направих този отказ. Този отказ е нотариално заверен”, коментира в петък служебният министър.

Нотариалната заверка обаче нищо не означава, коментираха юристи. Необходим е сертификат от канадските власти, удостоверяващ, че лицето е с прекратено гражданство. Такава процедура трае минимум 6 месеца, а в момента канадските власти предупреждават, че може да продължи между 9 и 12 месеца, заради COVID пандемията.

Министерството на външните работи вече е изпратило запитване чрез посолството на България в Канада за наличието на канадско гражданство на Кирил Петков към датата на назначаването му за министър на икономиката.

В президентството обмислят смяната на Кирил Петков, тъй като всички решения на служебното правителство могат да бъдат атакувани пред съда, заради участието в тях на Кирил Петков.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!