Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Туристическа бележка: плюсовете и минусите на пътуването с автобус

/
/
768 Views

Има ли закачлива реклама за автобусна обиколка из Европа? Цената на пътуването е атрактивна, пътуването обещава разходки в няколко известни европейски столици, на които не сте ходили? Наред с това, туроператорът уверява, че пътуването ще е, без нощни прелези? Офертата е наистина примамлива. Но дали наистина е така, както звучи в рекламата, нека разберем сега!

Днес ще ви разкажем подробно за всичко около пътуването с автобус. Ще научите за плюсовете и минусите на дългите пътувания.

Ползи от пътуване с автобус

Advertisement:

1. Ниска цена

Повечето автобусни турове са евтини в сравнение с тези, които включват пътуване със самолет. Разумните цени са на база организиран вид отдих и туризъм, сред едни от най-популярните дестинации. Тези места са, особено популярни сред студенти и младежи. Прави впечатление, че някои туристически фирми предлагат добри отстъпки за автобусни услуги с нощни прелези. Ето защо, ако сте млади и изпълнени със здраве, защо да не отидете на турне с автобус, спестявайки пари за културни събития и забавления?

2. Живописна гледка от прозореца

Пътуването по градските улици с автобус е вълнуващо. Всички забележителности могат да се видят, докато сте в движение. Например автобусните обиколки в Европа ви позволяват да се насладите на гледката към много интересни архитектурни обекти в няколко града за няколко дни. Така че, ако искате да пътувате за седмица в прекрасния свят на неизследвани територии, тогава пътуването с автобус е за вас!

3. Възможността да се запознаем с нови хора

Много млади хора предпочитат автобусни турове, пред други видове пътувания. Това е така, защото тези пътувания не са скучни. В допълнение към това, дългият престой в ограничено пространство със същите хора допринася за началото на запознаване и завладяващи разговори. Често пътуващите, след като се опознаят по-добре, бързо намират теми за обсъждане. Те обсъждат градове и държави, култура и особености на местното население, национална кухня, споделят собствен опит и впечатления.

4. Често спиране

Въпреки продължителността на пътуването, често може да се отпуснете и да промените малко ситуацията. Автобусите правят често спирки за почивка на туристите и ползване на тоалетната. На такива прекъсвания по време на пътуване може да се отпуснете, да промените позицията на тялото, да дишате чист въздух.

пътуването с автобус

Недостатъци при пътуване с автобус:

1. Дълго пътуване

Ако полетът със самолет, в повечето случаи отнема няколко часа, тогава пътуването с автобус може да продължи един ден, а понякога и повече. Недостатъците на такива турове включват нощни прелези: разбира се, дългото пътуване през нощта може да причини сериозен дискомфорт. Добрият сън в автобуса е проблематично. Това се обяснява с постоянното положение в седнала поза и характеристиките на пътуването – шум от автобуса, спирките и т. н. Между другото, за да се улесни придвижването, през нощния прелез, туристите често трябва да се оборудват със специална възглавница за спане в автобуса.

2. Липса на сух бар

Много съвременни автобуси са оборудвани със съоръжения за комфорт на пътниците – кафе машина, климатик, напитки. Често, обаче се случва тези удобства да не са налични. Ето защо, когато избирате автобусна обиколка, попитайте вашия туроператор за нивото на комфорт на превозното средство.

3. Болка в краката в резултат на продължително седене

Дискомфортът в краката по време на дълги пътувания се случва не само при пътуване с автобус – такава неприятност може да се получат при дълго пътуване с кола или друга форма на транспорт. Тук, трябва да се отбележи, че при автобусните обиколки, болката в краката е най-забележима. Зависи, както от продължителността на пътуването, така и от нивото на комфорт на седалката. Между другото, автобусите имат задни седалки за пътници, които се считат за по-малко удобни. Такива места са по-подходящи за млади хора, чието здраве може да издържи на липсата на комфорт.

4. Липса на енергия

Повечето автобусни турове не включват закуска или обяд за пътници. Пътуването със самолет или влак има предимства по този въпрос. Ето защо, ако решите да предприемете автобусна обиколка, вземете колкото се може повече закуски и напитки.

Както можете да се убедите, пътуването с автобус има, както неоспорими предимства, така и значителни недостатъци. Наред с това при вземането на решение за подобно пътуване е важно да се предвидят всички нюанси: възраст, здравословно състояние, психологическа готовност за възможни неудобства.

Дайте си отговори на някои въпроси, преди да планирате. Това са въпроси от типа: Чувствате ли се здрави и издръжливи? Бихте ли искали да получите много емоции и впечатления? Дали сте пропуснали комуникация и необичайни познанства? Е, ако отговаряте с „да“ – тогава автобусното приключение е за вас!

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar