Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Турската лира отбеляза рекорден срив, за първи път 1 лев струва 5 лири

/
/
423 Views
Advertisement:

Турската лира достигна рекордно ниско ниво и днес един български лев за пръв път мина психологическата граница от 5 турски лири. Валута на южната ни съседка загуби над 30% от стойността си спрямо долара и еврото тази година и тази тенденция продължава да се задълбочава, пише „Марица“.

През последните няколко месеца лирата достигна няколко исторически минимума спрямо щатския долар и днес долар се разменя за 8.52 лири, а еврото се разменя рекордно за 10.11 лири. По тази причина Турция уволни управителя на централната банка и го замени с бивш финансов министър. Това стана с президентски указ, публикуван днес в държавен вестник.

Advertisement:

 

 

Пазарите са притеснени от трайно високата инфлация, която остава двуцифрена, и рязкото намаляване на валутните резерви на държавата. Миналия месец имаше очаквания централната банка да повиши основния лихвен процент заради слабата лира, но пазарите бяха разочаровани, когато тя остана непроменена. Банката смая инвеститорите през септември, когато повиши лихвения процент за пръв път от 2018 г. насам от 8,25% на 10,25%. Следващото решение на комисията по парична политика на банката за лихвените проценти ще бъде на 19 ноември.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar