Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Турски войници откриха стрелба на границата с Гърция на река Марица и пуснаха химна

/
/
366 Views

Националистическите страсти и шовинизъм се разгарят в почти всяка страна на на Балканите, а това винаги е било предвестник на въоръжени конфликти.

Турция и Гърция са в изключително обтегнати отношения.

Advertisement:

Стрелба е имало на турско-гръцката граница в четвъртък.

Инцидентите са два – на 5 и 7 март, свидетелстват гръцки и германски граничари, които патрулират в района под шапката на агенцията за гранична защита на Европейския съюз, Frontex, съобщава Kathimerini, цитиран от Блиц.

Инцидентите, за които бе съобщено в писмо до Европейската комисия от изпълнителния директор на Frontex Фабрис Леджери, поставиха гръцките власти в повишена тревога, за да предотвратят незаконното влизане на мигранти от турската страна на границата.

Десетки хиляди мигранти се опитаха да влязат в Гърция през февруари миналата година по заповед на Анкара, което доведе до напрегнато противопоставяне с Атина и Брюксел, обяснява изданието.

Според източници на гръцката полиция първият от двата инцидента се е случил в петък, 5 март, в района на Тихерос с турски войници, които са светили с факла при патрулиране на германски и гръцки офицери от гръцката страна на границата и са стреляли два пъти във въздуха, за да ги сплашат. В официалните си доклади германските граничари съобщават, че турският национален химн се е чувал през високоговорители по време на инцидента.

Вторият инцидент е регистриран 48 часа по-късно в точно същия район, когато турски войник стреля веднъж във въздуха, веднага след като разбрал, че охраната патрулира от гръцката страна на границата.

Германските служители са изготвили доклади, които са изпратени на Frontex, докато докладите до централата на гръцката полиция и ръководството на Министерството за защита на гражданите са изготвени от правоприлагащите органи на Областната дирекция на Източна Македония и Тракия.

В писмото си до вицепрезидента на Комисията Маргаритис Схинас, еврокомисаря по миграцията Илва Йохансон и генералния директор по миграцията и вътрешните работи Моник Париат, ръководителят на Frontex отбеляза зачестилите случаи на изстрели във въздуха от турската страна на границата.

Той подчертава, че на всички, които патрулират в района, е било наредено да носят бронежилетки.

Гръцки служители отбелязаха, че двата инцидента са се случили в абсолютно една и съща точка, както и че подобни неща не са се случвали в района от много месеци.

„Стигаме до заключението, че това не е централен стратегически избор на Турция, а местна инициатива на офицерите от турската армия, които са на място“, каза служител на гръцката полиция пред Kathimerini.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar