Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Турция: Ако Гърция разшири териториалните си води в Бяло море, това е война

/
/
377 Views

Евентуално решение на Гърция да разшири териториалните си води в Бяло море ще бъде смятано за повод за война, предупреди вчера турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от ДПА.

„Те (Гърция) не могат да разширят това (териториалните си води) до 12 мили (около 22 км) в Бяло море“, заяви Чавушоглу. „Това е повод за война, или казус бели“, добави той пред телевизия А Хабер.

Advertisement:

 

 

 

Както Гърция, така и Турция имат териториални води от 6 морски мили (около 11 км) в Бяло море, където няколко гръцки острова се намират близо до континенталната територия на Турция, припомня ДПА. Двете страни, съюзнички от НАТО, водят спорове и за турските проучвания за газ в Средиземно море, предава БТА.

По-рано тази седмица гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви пред парламента, че Атина разширява своите териториални води в Йонийско море от 6 на 12 морски мили, за което са информирани Италия и Албания. Той добави, че страната може да разшири и териториалните си води и в други морски райони.

Чавушоглу подчерта, че Анкара не се интересува от гръцките териториални води в Йонийско море, но „нашата позиция по Егейско море е изключително ясна“.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar