Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Турция не признава анексията на Крим от Русия, ще вдига джамия в Киев

/
/
313 Views

Турция не признава присъединяването на Крим към Русия. Това заяви президентът Реджеп Ердоган в Истанбул на пресконференция след преговорите с гостуващия му украински колега Владимир Зеленски.

 

„Турция не призна и не признава незаконната анексия на Крим. Ние с Украйна ще продължим да оказваме подкрепа на нашите кримско-татарски братя, които са важен елемент от историческата и хуманитарна връзка между нашите страни. Работи се по строителство на жилища за нашия родствен народ, а също се реализира проект за строителство на джамия в Киев“, каза турският президент пред TRT.

Advertisement:

 

„Турция разглежда Украйна като ключова страна по отношение на осигуряването на стабилност и сигурност на нашия регион. Затова ние винаги сме подкрепяли и ще продължим да подкрепяме териториалната цялост и суверенитета на Украйна“, посочи Ердоган.

 

На свой ред Зеленски благодари на Ердоган за готовността му да участва в проекта „Кримска платформа“, чиято цел е да върне полуострова на Украйна, отбелязва още агенция „Фокус“.

 

Припомняме, че украинската територия на Крим бе анексирана от Руската федерация на 18 март 2014 г. Оттогава насам полуостровът е администриран като два де факто руски федерални субекта — Република Крим и град Севастопол, които до 2016 г. са групирани в Кримския федерален окръг.

Анексирането е предшествано от военна намеса на Русия в Крим, която се състои след края на Украинската революция през 2014 г. Тя б е част от по-широките вълнения в Южна и Източна Украйна.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar