Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Уволненият артист след протест срещу Борисов: Колеги ме предупредиха: Нали се сещаш, че сме на държавна работа

/
/
383 Views

Срещали сме ви с Даниел Михайлов – Викенти два пъти досега. Първо, когато в Пловдив беше премахната палатковата блокада, а след това, когато протестиращите преди няколко дни търсеха контакт с Цвета Караянчева.

Даниел Махайлов – Викенти е актьор и играеше в Габровския драматичен театър допреди около четири часа, когато беше уволнен, по собствените му думи – заради активното му участие в антиправителствените протести.

Advertisement:

ФАКТИ се свързва с Викенти, за да разкаже какво се е случило.

– Когато те уволниха по-рано днес, казаха ли ти каква е причината за това?

– Онзи ден – в петък, по програма имах репетиции. Обадих се сутринта на директора и му казах, че нямам възможност да се явя навреме на репетицията. Нямах пари за пътни, за да стигна до Габрово. Казах му това и, че в най-добрият случай ще пристигна в късния следобед. Той ми каза: „Добре, ще има глоба. Аз не толерирам такова нещо“. Аз му казах: „Добре, за мен е супер нормално – аз съм виновен, че не се явявам на репетиция“.

Днес отидох – имах друга репетиция. Преди репетицията той поиска среща с мене насаме. Каза ми: „Решихме да те освободим от работа“. Попитах защо, отговори ми, че отношението ми е несериозно. Казах му: „Много бързо го решихте, при положение, че август месец бяхме в отпуск, а септември съм бил на две репетиции, в които никой не ми е направил една забележка“.

„Виждам, че имаш гражданска позиция и се опитваш да станеш известен по друг начин. Това няма да стане“ – това ми отговори той. Беше нещо, което ме обиди ужасно и разбрах откъде идват нещата.

 

 

– Как мислиш – дали директорът Петко Койчев бил подтикнат отнякъде да те уволни?

– Може и негово решение да е било, защото миналата седмица си говорихме и той ми говореше как Боил Банов е най-добрият министър на културата. Да, за него е добър може би, но аз взимах 659 лева.

Пропуснах една репетиция и му казах, че ще си приема глобата. Готов съм и половината заплата да ми удържат, след като съм виновен. Аз съм такъв – супер стриктен. Четири години в Пловдивския университет не съм пропуснал нито една репетиция – нито една. После се чувствах ужасно гузно, че не съм отишъл на репетиция. За мен беше обидно към себе си като актьор, че не съм присъствал.

Днес ако ми беше казал, че ме уволнява, защото не съм се явил на репетиция, щях да го приема. Обаче, това, което ми каза: „Виждам, че имаш гражданска позиция и се опитваш да станеш известен по друг начин – не с театъра, а по телевизии, напред-назад. Това няма да стане“ – това беше крайната точка.

Разговорът започна с: „Решихме да те освободим. Във вторник ще ти оправим документите“. Мисля, че трябваше да приключи там.

– По някакъв начин това уволнение ще се отрази ли на твоята гражданска позиция?

– Не, довечера съм на протеста. В момента се обличам, отивам на среща с адвокат.

– Ще предприемеш действия?

– Да, не мисля, че има причина да бъда уволнен. Август месец бяхме в отпуска, преди това имах една забележка към правоговора и ми казаха да работя целия август върху това нещо. Аз работих, целия август съм чел непознати текстове с една тапа в устата. Понеделник и вторник имах репетиция – тази седмица, след отпуската, и нямах нито една забележка нито от директора, нито от режисьора.

Директорът ми каза, че съм несериозен, че са ми дали шанс. Не, не сте ми дали шанс – аз се явих на кастинг и го спечелих. Явих се заедно със седем други момчета, взеха двама души – аз бях сред тях. Това не е да ти дадат шанс, а да го спечелиш.

Аз го очаквах. Говорих си с много хора от пловдивския протест, защото зная какво е отношение на директора. Той не каза, че подкрепя правителството, а „Боил Банов е най-добрият министър досега“. Питал ме е защо ходя на протестите.

Един колега актьор ми каза: „Братле, нали се сещаш, че сме на държавна работа – малко по-спокойно с тия протести“. Аз му казах: „Братле, аз не съм мишка, мен не ме е страх. Никой не може да ми вземе ръцете и таланта“. Ето.

Не ми пречи. Аз съм работил 12 години в строителството и не ми пречи утре да хвана един обект и да изкарам месеца. Въпросът е, че и тук, както при „Хиполенд“ – точно мен съвсем случайно ме уволниха един месец преди премиера. Щях да съм в „Под игото“, нова пиеса с премиера на 10 октомври – един месец преди премиерата това се случи.

– Как мислиш, ще рефлектира ли това по някакъв начин на обществото?

– Аз тръгнах от Габрово, докато пътувах нямах интернет. Сега пристигнах вкъщи и ми гръмна телефонът. Всички групи са гръмнали, писали са ми 20 човека, звънят ми хора. Призовавам ги да дойдат довечера на протеста в Пловдив.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar