Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Удариха летището в Кабул. Има много жертви

/
/
1700 Views
Advertisement:

Advertisement:

Експлозия на летището в Кабул отне живота на поне 11 души.

Новината бе съобщена от прессекретарят на Пентагона Джон Кирби. Към този момент броят на жертвите е неизвестен. Турските власти съобщават за втора експлозия.

Талибаните съобщават за най-малко 11 жертви, сред които и деца.

Хиляди афганистанци са събрани на летището в продължение на дни, опитвайки се да избягат от страната след превземането от талибаните по -рано този месец.

 

Западните държави предупредиха за евентуална атака.

 

 

Западните държави извеждат от Кабул тези хора, които биха могли да бъдат от полза в Афганистан, заяви говорителят на движение „Талибан” Забихула Муджахид в интервю за вестник „The New York Times” по-рано днес.

 

 

Както съобщи Белият дом, от 14 август САЩ са евакуирали от Афганистан над 82 000 човека, от които само 4 500 са американци и членове на техните семейства.

Според съобщения в медиите, взривът е бил самоубийствен атентат на един от входовете на летището (Abbey Gat), след което той е бил последван от стрелба. Говори се, че има редица ранени афганистанци, като към момента няма информация за жертви от други националности.

 

Според представител на Белия дом американският президент Джо Байдън е информиран за експлозията. Байдън е бил на среща с представители на службите за сигурност относно ситуацията в Афганистан, когато е било съобщено за експлозията, съобщава Ройтерс, цитирайки неназован източник, запознат с въпроса.

Съединените щати продължава да се опитват да транспортират своите граждани и някои афганистански граждани от Кабул, преди американските военни да се изтеглят напълно от Афганистан на 31 август.

 

 

Според турското министерство на отбраната е имало две експлозии извън летището на Кабул, като няма информация за пострадали турски военнослужещи, предава Ройтерс.

Британското министерство на отбраната пък заяви, че работи за установяване на случилото се на летището в Кабул след съобщенията за експлозия.

 

“Работим неотложно, за да установим какво се е случило в Кабул и както е неговото въздействие върху текущите усилия за евакуация“, заяви министерството на отбраната  на обединеното кралство в “Туитър”.

 

“Нашата основна грижа остава безопасността на нашия персонал, британски граждани и гражданите на Афганистан. Ние сме в близък контакт с нашите съюзници от САЩ и НАТО на оперативно ниво при незабавното реагиране на този инцидент”.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!