Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Украйна обяви нова военна стратегия: Край на руската окупация на Крим и Донбас

/
/
387 Views

Снимка Ministry of Defense of Ukraine

Продължава ескалацията на напрежение между Украйна и Русия.

Advertisement:

Украйна смята Русия за военен противник. Това се казва одобрената вчера стратегия за сигурност на страната, съобщава „Новости“, предаде news.bg.

В документа се казва, че Москва заплашва държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна, опитвайки се да възпрепятства европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна и да възстанови влиянието си.

 

 

 

Според авторите на стратегията външната политика на Русия може да доведе „до по-нататъшна ескалация на въоръжена агресия срещу Украйна и да предизвика международен въоръжен конфликт в Европа“.

Документът предвижда и край на руската окупация на Крим и Донбас.

Отношенията между Москва и Киев се влошиха преди седем години след преврат в Украйна, когато възникнаха самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР, а Крим се върна в Русия. През януари 2015 г. Върховната Рада прие изявление, в което Русия се нарича „държава агресор“.

Москва отрича обвиненията на украинската страна и ги нарича неприемливи: Русия не участва във вътрешния украински конфликт и е заинтересована Киев да преодолее политическата и икономическата криза.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar