Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Унгария увеличава лекарските заплати

/
/
294 Views
Advertisement:

Advertisement:

Правителството на унгарския премиер Виктор Орбан постигна днес споразумение с Медицинската камара за рязко увеличение на заплащането на лекарите в момент, когато страната регистрира значителен ръст на заболелите от COVID-19, който може да изправи през сериозно изпитание здравната система на Унгария, предаде Ройтерс.

През последното денонощие броят на заразените с коронавируса в страната нарасна с 1086, с което общият им брой от началото на пандемията достигна 29 717 при 812 починали от вируса и неговите последици.

Както и в редица други страни от Източна Европа Унгария страда от остър недостиг на лекари и медицински работници поради значително по-ниското им заплащане в сравнение със страните от Западна Европа. Председателят на Медицинската камара Дюла Кинчеш съобщи, че правителството е приело предложението за почти двойно увеличение на основните заплати за общопрактикуващите лекари и докторите специалисти спрямо сегашните равнища, предава БТА.

“Най-после успяхме да постигнем онова, за което се борихме, и то ще позволи да работим в една здравна система без подаяния, а с достойни заплати”, каза той на пресконференция, предавана по интернет.

 

 

 

Според възрастта и опита си общопрактикуващите лекари ще получават между 700 и 800 хиляди форинта (между 1900 и 2250 евро), а при по-възрастните лекари заплатата ще достига до три пъти повече, посочи Кинчеш.

Постепенният преход към новата таблица на заплатите ще започне през януари и предвидените стойности ще бъдат достигнати до 2023 г.

Премиерът Орбан каза, че правителството ще внесе съответния проектозакон за докторското увеличение в парламента в понеделник. “Нашите болници ще бъдат подложени на сериозно напрежение през следващите 7-8 месеца”, посочи той и добави, че ваксина срещу COVID-19 не се очаква преди втората половина на идната година. “Сега е времето за масивно увеличение на заплащането на нашите лекари”, подчерта премиерът.

Кинчеш каза, че двете страни са се споразумели за борба срещу практиката за “парични подаръци”, като на наказание ще подлежат както пациентите, даващи нерегламентирани плащания, така и лекарите, които ги приемат.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!