Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Успех! Ния от Стара Загора е шампион на Азия по математика

/
/
624 Views

Страхотен успех за ученичка от Стара Загора! Ния Казакова е шампион по математика на Азия. Девойката учи в Шесто основно училище „Свети Никола” в града. Същата титла завоюва и Мартина Илиева от Частно училище „Питагор” в София. Двете и още много техни връстници в страната решаваха в продължение на два астрономически часа на 8 август задачи на платформата AIMO, където се проведе откритото първенство на Азия по математика. 30-те задачи решаваха 11 старозагорчета, съобщава stzagora.net.

“От централата на AIMO в Хонг Конг получихме резултатите от състезанието”, съобщи координаторът за България – Любомир Любенов. Dr. Obi Wong поздрави българските участници за постигнатия успех. И не пропусна да пожелае подобен през 2021 година на следващото открито първенство на Азия в столицата на Корея – Сеул.

Advertisement:

 

 

 

Церемонията по награждаването ще се състои в края на септември. Тогава в интернет пространството Азия и светът ще чуят имената на две българчета – шампионите за 2020 година Ния Минкова Казакова и Мартина Красимирова Илиева.

Старозагорският успех се допълни със златния медал на Боян Сливков от 4 ОУ „Кирил Христов”, сребърните медали на Димана Никова, Драгомир Ников и Баян Елкин – 2 ОУ „П. Р. Славейков”; Христо Христов, Станислав Димов, Радослав Балкански и Любен Карбанов от ППМГ „Гео Милев” в Стара Загора и Йоан Михайлов от СУ „Максим Горки”; поощрителната грамота за Димитър Светославов от СУ „Максим Горки”.

Четирима вече са българите, шампиони на Азия оупън: Мирослав Маринов от Пловдив стана първият българин, шампион на Азия оупън по математика, през 2014 г. в китайския град Чънду. Три години по-късно в столицата на Малайзия Куала Лумпур Теодор Танков от Стара Загора спечели втора шампионска купа за България, а три години по-късно Ния Казакова от Стара Загора и Мартина Илиева от София носят още две шампионски купи. Столицата на Корея Сеул очаква финалистите на следващото открито първенство на Азия през 2021 г.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar