Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Учени от САЩ начело с български професор разработиха терапия за Ковид

/
/
325 Views

„От научна гледна точка ще се справим с това нещо, въпросът е времето. То е игра на преследване. Вирусът мутира, ние го преследваме“

Екип от учени от университета в Питсбърг начело с българина проф. Димитър Димитров разработи терапия срещу COVID-19, основана на изолиране на антитяло, което блокира вируса.

Advertisement:

Проф. Димитров работи в САЩ от 1990 година, а през 2017 година създава Центъра по терапевтични антитела в университета в Питсбърг.

Oт години той разработва терапии с антитела срещу редица смъртоносни вируси и заболявания като ХИВ и рак. От януари миналата година с екипа му се концентрират върху COVID-19 и откриване на антитела срещу него. Няколко седмици по-късно успяват, се казва в репортаж на Bulgaria ON AIR.“Ваксината не работи при всички хора. Второ – когато си инфектиран, това е единственото лекарство, това са единствените много специфични и потентни лекарства, които могат евентуално да спасят човек“, обясни проф. Димитров.

 

 

От началото на годината станаха известни и няколко мутации на вируса –британски, южноафрикански и бразилски. Именно мутациите според проф. Димитров са и основната опасност за ефективността както на ваксините, така и на антителата.

„Нашите антитела, тези мутанти, върху които сега ги пробвахме, работят много добре срещу един от мутантите. Сега ги пробваме и върху други. Южноафриканският е по-опасен, избягва по-лесно от антителата, както и ваксините по-трудно го неутрализират“, кача ученият.

Проф. Димитров не изключва и вероятността от трета вълна на заразата.

 

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar