Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Финансистът Емил Хърсев: След изборите ще има вдигане на данъците

/
/
249 Views
Advertisement:

кадър: Bulgaria ON AIR

Всички партии предлагат намаляване на данъчната тежест, но България се нуждае от увеличаване и след изборите те ще го направят,  това заяви в интервю за Bulgaria ON AIR финансистът доц. Емил Хърсев.  Той коментира и друга тема от предизборната кампания, а именно – увеличенито на заплатите и пенсиите.

Advertisement:

„Ако имаме ръст от 10-12%, можем да имаме 1200 лв. минимална заплата и 700 лв. пенсия. Заплатите при нас са по-ниски и ако българският работодател не доближи заплатите до тези в Европа, губи служители. Затова и растат заплатите във всички сектори, докато не достигнем сравнение с Европа“, обясни  Хърсев. Пенсиите пък ще се увеличат, защото с по-големите заплати ще се увеличат и пенсионните вноски.

 

 

 

„Това е оптимистично за работещите, но е популизъм да се използва прогноза за следващите 6 години.“, каза финансистът.

„Транспорт, заведения – те страдат най-много. Oстаналите сектори, които не бяха затваряни, се държат прилично и дори показват ръст“, така коментира Емил Хърсев състоянието на икономиката във връзка с коронавируса и добави, че не могат за момента да се прогнозират фалити.  По думите му държавата е помогнала, но „такава помощ не е никога достатъчна, докато човек няма възможност да работи“.

„Помощи от 2 до 3 процента от БВП няма как да компенсират едно затваряне на отрасли, които произвеждат 12%. Те подпомагат за запазване на работните места, а не на бизнеса“, подчерта доц. Хърсев и добави: „Не мисля, че на държавата трябва да се гледа като майка хранителка, която да осигури прехраната на всеки“.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar