Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Финландската армия е готова да посрещне руснаците, руски боен хеликоптер нахлу в небето на страната

/
/
7143 Views

Кадър Армия Финландия

Финландската армия е на крак, а населението е силно мотивирано да защитава страната си в случай на нападение от Русия.

Advertisement:

Бойната фаза на упражнението „Стрела 22“ започна в вчера.

Хеликоптер на руската армия наруши въздушното пространство на Финландия в сряда, съобщи финландското министерство на отбраната, докато страната обмисля все по-вероятна кандидатура за членство в НАТО.

„Типът на въздухоплавателното средство е хеликоптер Ми-17 и дълбочината на предполагаемото нарушение е около четири до пет километра“, каза говорител на министерството пред АФП.

Обвиненията са на фона на продължаващите дискусии дали Финландия трябва да се присъедини към НАТО на фона на опасенията, че Русия може да нападне страни, различни от Украйна.

Финландия и Швеция, ако се присъединят към НАТО, ще се превърнат в пространство за конфронтация между алианса и Русия. Това каза официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в интервю, публикувано в сряда за испанския вестник ABC, съобщава ТАСС.

„Ако Финландия и Швеция се присъединят към алианса, те ще се превърнат в пространство на конфронтация между Северноатлантическия блок и Русия, с всички произтичащи от това последици, включително за нашите изпитани във времето добросъседски отношения. Това ли е, към което народите на Швеция и Финландия се стремят?“, коментира тя, предаде Нюз.бг.

„Редовно и от доста време предупреждаваме съседите си от Северна Европа, че тяхното участие в орбитата на НАТО заплашва да дисбалансира европейската система за сигурност. Това не е „тема от последните седмици“, допълва Захарова.

„75 процента от финландските граждани са готови да хванат оръжие, ако тяхната родина бъде нападната“, написа изданието „Хелзинки саномат“.

Медията се позова на социологическо проучване, направено в началото на март. Според данните на социолозите ¾ от анкетираните са изразили готовност да бранят страната. „В сравнение с подобно проучване, проведено през януари (преди началото на руската инвазия срещу Украйна) процентът бе бе 55. За тези почти два месеца ние отбелязахме ръст с 20 на сто“, казаха изследователите, предаде Новини.бг.

Същата анкета регистрира и ръст на доверието към наборната армия. „През януари процентът бе 67, докато сега той е 82“, посочиха още социолозите.

Военната служба във Финландия, с население около 5,5 милиона души, е задължителна за всички мъже на възраст между 18 и 29 години. Те отбиват казармата си между 165 и 347 дни (в зависимост от рода войски, степен на образование и др.).  След това мъжете се зачисляват в резерва и се отписват на 50 или 60-годишна възраст (в зависимост от придобитата военна специалност, звание и т.н).

Личният състав на финландските въоръжени сили наброява около 21 500 души на активна служба и  приблизително 900 000 резервисти. В случай на външна  агресия подразделенията на гранична полиция (3800 души на активна служба и 12 000 резервисти) преминават на подчинение на министерството на отбраната в Хелзинки.

 

На 30 ноември 1939 г. близо половин милион съветски войници нападат Финландия и дават началото на Зимната война. Изненадващата атака идва след като Кремъл, страхувайки се от евентуално нахлуване на Нацистка Германия през Финландия, е поискал размяна на територии. Планът е бил така да отместят финландската граница по-далече от Ленинград (днес Санкт Петербург). Правителството на Финландия отказва.

Съветското командване се надява на бърза победа, която да поднесат за 60-ия рожден ден на Сталин на 21 декември. Не става обаче така.

Въпреки че армията на СССР е фаворит от самото начало, населената с 3,7 милиона души Финландия капитулира едва след няколко месеца. Пораженията са ужасяващи.

Трагичната равносметка от тази война: 26 000 финландци загиват, над 43 000 са ранените. Убитите и безследно изчезналите от съветска страна са почти 127 000, 246 000 души са ранени. СССР понася и сериозна политическа загуба – като „страна-агресор“ е изключен от Обществото на народите (ОН). А Хитлер, който следи внимателно хода на войната и вижда грешките на Червената армия, стига до извода, че Вермахтът лесно ще се справи с нея. Така съветско-финландската война се оказва увертюра към решението на Хитлер да нападне Съветския съюз.

Ранени и мръзнещи съветски войници в плен, февруари 1940 г.

 

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar