Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Фирма осъди прокуратурата за над 1млн.лв. заради акция „октопод“

/
/
11 Views

Фирма осъди прокуратурата за над 1 милион лева заради акция

Върховният касационен съд осъди прокуратурата да изплати рекордно обезщетение от над 1 милион лева на фирмата „Голд лизинг“, която преди 12 години остана без документация и техника при спецакция „Октопод“.

Решението на върховните магистрати е от 12 август т.г. и е окончателно, като не подлежи на обжалване и протест.

Дружеството „Голд Лизинг“ ООД е с предмет на дейност даване под наем и оперативен лизинг на леки и лекотоварни автомобили. През февруари 2010 г. по време на пpocлoвyтaтa спецоперация, проведена когато вътрешен министър бе Цветан Цветанов, фирмата бе обявена за едно от пипалата на октопода. Тогава бе съобщено, че чрез компанията са изпирани престъпни пари. Криминалисти иззеха документацията и техниката на „Голд лизинг“, които така и не бяха върнати. Така една година след акцията компанията преустановява дейност.

Advertisement:

През февруари 2015 г. „Голд лизинг“ завежда гражданско дело срещу прокуратурата, като претендира за обезщетение за имуществени вреди в размер на 1 638 441.99 лв. Три години по-късно Софийският апелативен съд постановява, че прокуратурата трябва да плати на компанията 802 408.92 лв. обезщетение,  както и 78 763.48 лв. за съдебни разноски.

Така делото стига до ВКС.

Върховните съдии се опират на практиката на Съда на Европейския съюз и Европейския съд по правата на човека, за да мотивират решението си за размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди. Съдът приема, че е накърнена репутация на дружеството и има нарушаване на нормалното му управление за продължителен период от време.

Затова и прокуратурата е осъдена да заплати сумата от 218 910,27 лв., която е разликата от обезщетението за имуществени вреди над присъдените от САС 802 408,92 лв. до размера от 1 021 319,19 лв. ведно със законната лихва върху главниците от 10.02.2015 г. до окончателното им изплащане. Освен това държавното обвинение трябва да плати и сумата от 29 421,73 лв. – разноски за трите съдебни инстанции.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar