Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Франция прие кораб с мигранти след отказ на Италия, случаят скара Париж и Рим

/
/
69 Views

Франция прие по изключение кораб на хуманитарна организация с 230 мигранти на борда, които Италия отказа да допусне. Случаят предизвика напрежение между двете страни, а Париж предприе наказателни мерки. Рим определи реакцията като агресивна и неоправдана. Две трети от новодошлите във Франция 175 души, ще бъдат настанени в 11 европейски страни, включително България, Румъния, Хърватия и Литва. Германия приема 80 мигранти.

Корабът „Оушън Вайкинг“, нает от хуманитарна организация, влезе в Тулон след три седмици търсене на сигурно пристанище в Италия, заявиха френските власти и изтъкнаха хуманитарни съображения. На борда му са хора, спасени между бреговете на Либия и Италия в Средиземно море. Всички новодошли вече са настанени в град Йер, на 20 километра източно от Тулон.

Advertisement:

Районът е обявен от Париж временно за „международна зона за изчакване“ извън френска територия. Мигрантите нямат право да излизат от центъра, преминават медицински прегледи и проверки по сигурността. В отговор на отказа на Рим да приеме кораба, Франция преустанови незабавно пренастаняването на своя територия на 3 500 бежанци от Италия. Италианската страна определи френската реакцията като агресивна, неразбираема и неоправдана.

„Какво точно ги разгневи толкова? Че Италия трябва да бъде единственото пристанище за мигранти в Средиземно море? Това не е записано в никое споразумение. Питам нашите партньори – трябва ли Италия да бъде единстветното възможно пристанище за мигранти от Африка. Мисля, че това не е редно“, заяви италианският премиер Джорджа Мелони.

Мелони се обяви за намиране на общоевропейско решение на миграционния въпрос и посочи, че страната ѝ тази година е приела близо 90 хиляди мигранти. Френската крайна десница критикува държавния глава за приема на кораба.

„Изпращаме сигнал на всички мигранти, на трафикантите на хора и на мрежите, които живеят от тази нелегална имиграция, че отсега нататък отваряме пристанищата си докато Италия постепенно ги затваря. Това е голямо и абсолютно скандално решение, взето от президента на републиката“, заяви лидерът на десните Ерик Земур.

Досега всички мигранти, дошли в Тулон, са поискали право на убежище, но при отхвърляне на молбата подлежат на репатриране.

Източник: БНТ

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar