Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Христо Иванов: Лъвският пай от пристанище Варна отива в орбитата на Пашата, Маджо и на СИК, на приятелчетата на Бойко

/
/
665 Views

 

 

Източник и снимка: Христо Иванов, фейсбук

Лъвският пай от пристанище Варна отива в орбитата на Пашата, Маджо и на СИК, на приятелчетата на Бойко. Ако получим доверие и бъдем във властта, ще ревизирам всичко това. Лично се ангажирам – заявява съпредседателят на Демократична България Христо Иванов във фейсбук, цитиран от glasove.com.

Advertisement:

 

 

 

 

„По никакъв начин няма да позволя моето име да се произнася в едно изречение с Маджо. Това няма да ви се получи, уважаеми господа от ГЕРБ, и на теб, Бойко, няма да ти се получи. Сега ми гледай физиономията. Ето, сега ми гледай физиономията и ще ти кажа следното нещо: оттук нататък във всяко свое публично изявление аз ще задавам няколко въпроса: кога Бойко Борисов ще излезе и ще разкаже конкретно и детайлно за своите бизнес връзки и лична история с Пашата, с Маджо и СИК. Кога? Кога ще стане това? Кога прокуратурата ще се заеме с тази история? Кога ще извадим от Търговския регистър общите фирми, защото Бойко Борисов е ортак с тези хора. Аз не знам дали някой е казал нещо в мое присъствие и това по някакъв начин мен ме ангажира, но този човек, Бойко, в Търговския регистър ти си ортак с тези хора, които в момента се опитваш да ми припишеш.“

 

Това заявява съпредседателят на Демократична България Христо Иванов в гневно видеообръщение в отговор на задочен разговор, започнат от Бойко Борисов в джипа му. По-рано днес премиерът заявява за бившия правосъден министър във второто му правителство: „Само като му видях гузната физиономия (Христо Иванов), ама двуличието ще им блесне със страшна сила. Всичко излиза наяве рано или късно. Ама такова бягане, оправдаване… Той само да се погледне в огледалото. Да си погледне гузната физиономия. Тя казва всичко. Оправданията няма да му свършат работа, гузната му физиономия казва всичко“.

 

 

 

Борисов има предвид репликата на бившия депутат от НДСВ Димитър Ламбовски, който се приближава към Иванов в живо излъчване от един от протестите на Орлов мост и му казва, че си бил изключил телефона, защото „оня“ бил звънял на Маджо. Иванов го прекъсва с думите: „После ще говорим“ и това се тълкува от някои среди като „гузна реакция“. Впоследствие Иванов обясни, че се е притеснил за Ламбовски, който е свидетел по разследването за „осемте джуджета“ и се е опитал да го предпази да не каже нещо злепоставящо го в ефир.

„Да, сигурно физиономията ми, когато ми скрояват някакъв номер, когато се опитвам да се държа човешки с човек, който възприемам като заплашен свидетел, който е под натиск и се опитвам да го предпазя от това да говори в ефир някакви неща, които може да го злепоставят и това се превръща в опит на мен да ми се пришие Маджо, сигурно физиономията ми е била кисела и не особено щастлива – казва днес Иванов и продължава – Аз не съм гьонсурат, за разлика от Бойко Борисов. Аз не мога да лъжа с години и въпреки че хората са чели и грамите на американския посланик Байърли, и много други материали, и знаят неговата дълбока биография с Маджо, да се опитва на някой друг това да го пришие. Борисов го прави това в джипката, където е с гръб, не си показва физиономията – там се чувства сигурно, нещо като бункера на Хитлер явно гледа той на тази джипка. Аз съм на улицата между хората, нямам НСО около мен, нали така? Всеки може да се приближи, да си покаже главата и да каже каквото иска в ефир.

 

 

 

По никакъв начин няма да позволя моето име да се произнася в едно изречение с Маджо. Това няма да ви се получи, уважаеми господа от ГЕРБ, и на теб, Бойко, няма да ти се получи. Сега ми гледай физиономията. Ето, сега ми гледай физиономията и ще ти кажа следното нещо: оттук нататък във всяко свое публично изявление аз ще задавам няколко въпроса: кога Бойко Борисов ще излезе и ще разкаже конкретно и детайлно за своите бизнес връзки и лична история с Пашата, с Маджо и СИК. Кога? Кога ще стане това? Кога прокуратурата ще се заеме с тази история? Кога ще извадим от Търговския регистър общите фирми, защото Бойко Борисов е ортак с тези хора. Аз не знам дали някой е казал нещо в мое присъствие и това по някакъв начин мен ме ангажира, но този човек, Бойко, в Търговския регистър ти си ортак с тези хора, които в момента се опитваш да ми припишеш.“

Съпредседателят на ДБ дава и следното обещание:

„Ако ние получим доверие и бъдем във властта по какъвто и да е начин, ние ще ревизираме всичко това. Лично се ангажирам“ – и пита: „Бойко, ти можеш ли да излезеш и да го кажеш това? Можеш ли? Ама да погледнеш хората в очите, не да си седиш на волана, както си бил, хората разправят, че си бил шофьорче там. Можеш ли да излезеш и да кажеш… След като си ги дал, каква ревизия да правиш?

 

Тези въпроси ще задавам и ще ги задавам, докато не спрете да слагате моето име в едно изречение с Маджо, защото аз няма да понеса да ми приписвате собствената си мръсотия под вашите нокти на мене! Аз съм свободен човек. Аз мога да кажа, че ще направим пълна ревизия на Маджо. Вие можете ли?“

 

Съдебна реформа

 

Видеото е заснето пред сградата на Висшия съдебен съвет, а под табелата е залепен плакат с лика на главния прокурор Иван Гешев. Целта на излъчването е „да отговорим на декларацията, която вчера е приела прокурорската колегия на ВСС, с която казва де факто, че нашите предложения за реформа на прокуратурата са антиконституционни“.

 

Става въпрос за предложенията, внесени от Иванов за реформа на ВСС и прокуратурата. Предлагаме да има подчиняване на прокуратурата на парламента и да се извърши реподбор на прокурорите в България, напомня бившият правосъден министър. Той аргументира предложенията си:

 

„Ние видяхме, че главният прокурор на България е абсолютно безотчетен, безконтролен. Видяхме, че никой прокурор в България не смее да се сезира срещу него и приятелите му, независимо от това, че подадохме сигнали и че дори КС каза, че може да се разследва главния прокурор.

 

Подадохме сигнал във ВСС по казуса с „Осемте джуджета“ и поискахме ВСС да се произнесе как, при положение, че главният прокурор и други висши прокурори са замесени в този казус, може да протече разследването. Подадохме сигнал да се сезират за поредица от нарушения на всички текстове от Етичния кодекс на прокурорите, на магистратите и на всички възможни принципи на наказателния процес и справедливия процес да се сезират за дисциплинарно производство. Нямаме отговор по нито един от тези сигнали. Подадохме сигнали и в прокуратурата за конкретни нарушения, които според нас след разследване може да се установи, че осъществяват състави на Наказателния кодекс от страна на Иван Гешев, така че тези прокурори, които можело – според Конституционния съд – да се сезират, да видим дали ще се намери един. Нямаме отговор. Вместо това се сезираха за едно петно, което видели на стената зад мен, докато съм говорел за един от сигналите, които сме внесли“, казва Иванов.

 

„Именно тази ситуация ни дава основание да искаме, първо, главния прокурор да мине под ясна, демократична отчетност от страна на парламента чрез конституционна промяна, второ, да се премахне несменяемостта на прокурорите и да се направи реподбор на прокурорите в България, защото ако там няма нито един, който смее да се сезира за главния прокурор, очевидно имаме голям проблем и той трябва да се реши чрез реподбор. Такива са правени в много европейски страни – в Албания, Косово, Украйна. Имаме връзка с конкретните екипи, които са ги правили. Това се прави от чужди специалисти, има методики. Подготвени сме.

 

 

Другото, за което настояваме е ВСС да бъде реформиран, да бъде премахната прокурорската колегия, да остане само за съдии, така че прокуратурата да стане независима и отчетна на парламента и да може да изчисти корупцията във всички останали институции и области на живота по простото правило: „изчисти прокуратурата, тя ще изчисти всичко останало“.

 

Иванов се обръща към прокурорите:

 

„Искам да се обърна към прокурорите които ВСС в момента се опитва да плаши с това, че ще се прави реподбор и дълбока реформа. Да, ще се прави, уважаеми колеги. Ако вие нямате смелост да защитите името на професията си, ако нямате лице да излезете и да се противопоставите на това петно, не на онова, червеното, на това петно върху вас, ще трябва да има реподбор, ще трябва обществото да си поиска обратно законността, защото вие, уплашени за вашите тоги, за вашата несменяемост, за вашите заплати, за вашите бонуси, седите и мълчите, позорно мълчите. Излезте и се разграничете от това петно (сочи снимка с лика на Гешев, залепена под табелата на ВСС). Затова сме го залепили тук, защото очевидно има хора в прокуратурата, които докато слушат това, което им се говори, или им се подава конкретен сигнал, те реагират само на визуална картина. И моите синове са така, между другото, затова ето, това е петното, за което голяма част от обществото иска да реагирате, да се разграничите, да дадете отчет, да приложите закона към него.

 

Ако нямате смелост, ако сте се превърнали в една Северна Корея в България, значи трябва реформа. Затова хиляди хора излизат на улицата, затова цяла България е в тази много сериозна политическа криза. Заради това петно, заради вашето бездействие и липса на кураж. Знам, че сред вас има страшно много хора, които знаят, че това, което казвам, е истина. Знам, че сред вас има хора, които са съгласни с голяма част от нещата, които хората викат на улицата. Наясно съм с това. Излезте и го покажете. Стига сте се крили! Иначе страната ще трябва да мине през тежка криза и да стигнем накрая до реформите и до реподбор, така че да останат само хора, които знаят какво правят в прокуратурата – прилагат закона, а не обслужват и пазят гърба на този и всякакви други хора, които превръщат от ваше име и за наша сметка прокуратурата в бухалка.

 

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar