Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Шефът на РЗИ-София: Високата смъртност е заради неглижиране на хроничните заболявания в миналото

/
/
206 Views
Advertisement:

Advertisement:

Доста е притеснителен процентът и ръстът на смъртността в България. Отчитаме, че самата смъртност е в резултат на доста комплексни фактори. Личното ми мнение е, че в годините назад се пропусна превенцията и контролът на хроничните незаразни заболявания – диабет, артериална хипертония“. Това каза директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев в ефира на Нова телевизия.  Според него хората са неглижирали профилактичните прегледи, които трябва да се провеждат редовно. Д-р Пенчев е на мнение, че засилените съпътстващи заболявания са дали картбланш на вируса да покаже своята сила.

„Здравната система лекува хора, които са заболели. Здравето е отговорност на всеки. Ако не водите здравословен начин на живот, търсите лечение вече при проявило се заболяване. В периодите, когато трябваше да се правят тези прегледи, много хора ги неглижираха. За съжаление именно съпътстващите заболявания водят до високата смъртност“, каза още той.

 

 

Пенчев подчерта, че въвеждането на по-строги мерки първо е предложено от РЗИ-София. Според него до тях се е стигнало, след като случаите на положителни за коронавирус рязко са се увеличили през март.

„Ако починалите са 390 от началото на годината досега, само за първите 15 дни на март за София те са 100. Всяка една мярка се въвежда за определен период от време и от нея се очаква конкретен ефект. Информацията, която получихме в хода на епидемиологичните проучвания, както и дифузното разпространение ни принудиха да въведем такива мерки. В рамките на тези 10 дни ние очакваме поне да задържим цифрата на положителните и да ограничим броя на хоспитализираните”, обясни директорът на РЗИ.

Според него всяка мярка може да бъде отменена или частично удължена. Той не изключва и сегашните строги мерки да бъдат с по-дълъг срок. Това зависело от ефекта, който ще дадат новите ограничения.

„В момента наложените мерки обхващат много сектори. Имахме разговор с представители на Асоциацията на заведенията – притеснени са и са в правото си, но няма как да кажа конкретна дата. Ние все пак дадохме прозорец за всички бизнеси да се подготвят за това затваряне”, каза още д-р Пенчев.

В четвъртък вечерта е пристигнала нова пратка от ваксината на Moderna. Половината ще бъдат разпределени на територията на България, а другата половина – между общопрактикуващите лекари и специализираните кабинети в София.

Относно капацитета на болниците в столицата, Пенчев заяви, че е притеснен от натиска върху тях. „Легла в града има, но стигаме дотам, че колегите физически и психически се изчерпват. Тук не става въпрос за трансформация за легла, но все пак трябва да внимаваме дали и колко легла от едно функционално отделение можем да прехвърлим в COVID отделението”, подчерта той.

За лекарството „Ивермектин”, което Чехия закупи от нашата страна, д-р Пенчев подчерта, че лично го е ползвал и е дало „много добър резултат”. В някои държави то фигурира като средство за профилактика.

В четвъртък Миниcтepcтвoтo нa здpaвeoпaзвaнeтo нa Чexия вpeмeннo paзpeши диcтpибyциятa, пpoдaжбaтa и изпoлзвaнeтo нa бългapcĸия xyмaнeн лeĸapcтвeн пpoдyĸт „Xювeмeĸ“, cъдъpжaщ aĸтивнoтo вeщecтвo ивepмeĸтин.

Mиниcтepcтвoтo пoзвoли изпoлзвaнeтo нa бългapcĸия ивepмeĸтин зa лeчeниe нa пaциeнти cъc зaбoлявaнeтo СОVІD-19 cлeд eĸcпepтнo cтaнoвищe нa Дъpжaвния инcтитyт зa ĸoнтpoл нa лeĸapcтвaтa. Oдoбpeниeтo зaceгa вaжи дo 31 aвгycт 2021 г.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!