Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Янка Рупкина 3 пъти правила кекс по рецепта на Лили Иванова, но не й се получил, оттогава не опитва

/
/
355 Views
Advertisement:

Advertisement:

Tалантливата народна певица Янка Рупкина обича да готви, но оценява скромно уменията си. Любопитна към кулинарията е от малка, когато гледала в кухнята майка си и баба си. “Някои ястия знам как да ги приготвя по нашенски, както казват хората. Понякога ми се получават, друг път не”, разказва с усмивка Рупкина.

 

Въпреки това умее да приготвя някои страхотни тестени ястия като баница със сирене и тиквеник. “Само кекс не мога да правя”, смее се народната певица.

Преди време примата Лили Иванова поканила Янка Рупкина на гости. За да я посрещне както трябва, приготвила кекс. Народната певица се впечатлила от страхотния му вкус и решила да пробва да направи рецептата вкъщи.

“Както ми я каза, така я изпълних, обаче не ми се получи, никак не се надигна”, спомня си със смях Рупкина.

 

 

 

 

 

 

“Втори път замесих, пак не стана. Трети път пробвах и се отказах. Оттогава не съм се опитвала повече”, разказва народната певица.

“Обичам да готвя, каквото съм гледала или слушала от баби, от лели и от майка”, допълва тя. В този сезон в менюто ѝ преобладават основно варивата – боб, леща, също и пиле с кисело зеле и т.н. Тях приготвя не само вкусни, но и ароматни, ползвайки необходимите подправки.

В дома си има

книга, подарена ѝ

лично от

топкулинаря

Ути Бъчваров

Често я разгръща, за да вземе от нея следващата идея какво да приготви.

“Каквото става – става, каквото не – не. Така е. Важното е да пеем хубаво песните. Един човек за всичко не може. Аз обичам да мога всичко да правя, за да не съм зависима от никого. Затова, където чуя и каквото видя, се опитвам да го направя. Старая се много”, казва Рупкина.

“Храната не помага на гласа и поначало пеем гладни. Трябва 4-5 часа да не сме яли, преди да пеем, за да може диафрагмата да диша добре”, обяснява народната певица. Акцентира, че най-важно за гласа е разпяването.

 

“Трябва да се загрее, както спортистите загряват, преди да излязат на футболните терени. Когато едно гърло не е разпято и гласните гънки са стегнати, човек не може да пее хубаво, не може да достигне висините и даже низините. Аз се разпявам около час, защото съм висок глас. Разбира се, с малки почивки, да не прегрее гърлото, защото понякога може да се скъса гласна гънка”, казва Рупкина.

Тя е родом от с. Богданово, което се намира в Странджанския край на България. Там летните манджи приготвят само със запържен кромид лук и доматен сок (виж карето). “В България всеки край си има своята кухня. В Родопите по един начин правят, да речем, тиквеника или зелника, по нашите краища по друг, въпреки че пак е подобен, доближаваме се едни до други”, казва певицата.

Рупкина умее да

оцени българския

вкус, защото

е пътувала

на различни места из целия свят. “Във всяка страна са ни сервирали техни ястия, които за тях са оригинални. Опитвала съм много неща”, казва тя. В Япония пробвала от рибните им специалитети, скаридите и раците.

Направило ѝ впечатление, че в Австралия предпочитали да хапват повечко борш и супи.

За народната певица е важно сутрин да закуси добре. “Зависи кой на каква работа ще ходи. Ако аз трябва да съм в БНТ, да речем, нищо не хапвам, може само едно кафе да се пие. Естествено, се разпявам, ако ме накарат да пея на живо, за да се получи добре”, разказва Рупкина.

“Обичам аромата на чубрица и джоджен още от детските си години”, спомня си народната певица. Като малка стривали различни билки, за да усетят уханието им. Тогава нямало козметични магазини, но майката на малката Янка се грижела да бъде нагиздена. Стривала на прах червена керемида. “Вземаше от нея с пръстчето и слагаше на бузките и на устните ми”, казва Рупкина. Имало и друга малка тайна – черно въгленче, което отново майка ѝ стривала и с него почерняла веждите на народната певица.

 

Освен с вкусна храна си спомня детството и с една специална снимка, направена, когато била на 6 г. Тогава баща ѝ донесъл от Югославия, където бил в запас, рокличка и гривничка. На фотото е именно с тях, а до нея е застанал малкият ѝ брат. “Тази снимка ми е много ценна”, казва Рупкина.

НЕЙНАТА РЕЦЕПТА

Лятна манджа от

Странджанския

край*

Продукти

Грамажът зависи от това за колко души приготвяте манджата. За нея ще ви трябват няколко глави кромид лук, домати, олио, сол, чубрица и джоджен.

 

Начин на приготвяне

Сипваме олиото в тигана. Когато се загрее, прибавяме нарязаните на полумесеци глави кромид лук. Добавяме и нарязаните на малки парчета домати и бъркаме, за да сме сигурни, че няма да загори, до готовност. Малко преди да го свалим от котлона, посоляваме на вкус. Може да прибавим и подправки по избор. “Ние на село си слагахме само чубрица и джоджен. Нямахме други”, разказва певицата.

*Това е най-любимата рецепта на Янка Рупкина. “Много е вкусно, пригответе си го, но внимавайте да не изгори лукът”, шеговито предупреждава народната певица.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!