Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Янка Такева: Учители вземат с 200 лв. по-висока пенсия от максималната

/
/
333 Views

Причината да взимат над тавана, който в момента е 1440 лв е, че имат добавка от Учителския пенсионен фонд. Така, дългогодишни преподаватели у нас си докарват на старини по 1640 лв.

Това съобщи пред „Телеграф“ Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

Advertisement:

 

 

През 2021 г. учителите придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при навършване на възраст 58 години и 8 месеца от жените и 61 години и 4 месеца от мъжете и учителски осигурителен стаж 25 години и 8 месеца за жените и 30 години и 8 месеца за мъжете.

Хората, посветени на тази професия, имат три възможности, дадени им от Кодекса за социално осигуряване. Първата е да се възползват от възможността за ранно пенсиониране, но до навършване на годините, необходими за пенсия от най-масовата трета категория труд вземат възнаграждение, намалено с 0.1 % за всеки недостигащ месец. Данните на НОИ показват, че този вариант са избрали 1 857 учители.

Друга опция е, когато преподавателите са изпълнили условието за години по масовата трета категория труд, нямат необходимия стаж, но са работили достатъчно за учителска пенсия. Тогава започват да получават възнаграждение, изчислено върху натрупания досега осигурителен стаж. То се изплаща в пълен размер от учителския пенсионен фонд до навършване на възрастта за пенсия при недостигащ осигурителен стаж. След това възнаграждението за старост се поема от НОИ.

Само 205 души са се възползвали от тази възможност, показват данните на осигурителния институт. Най-много учители избират да излязат в заслужен отдих по масовата трета категория труд. За 2021 г. това става при навършени 61г. и 8 м. и 36г. стаж за жените и 64 г. и 4м. и 39 г. стаж за мъжете. Избирайки тази опция учителите ползват добавка към основното си възнаграждение за старост от учителския пенсионен фон.

Тя е в размер 0,33 на сто от пенсията за всеки месец, за който има осигурителна вноска във фонда след придобиване на правото на учителска пенсия. По данни на НОИ това са 30 850 учители. От тях само на 150 души изплатеният размер сбора на пенсията плюс всички видове добавки е по-голям или равен на тавана на пенсията, съобщиха от НОИ.

Преподавателите вземат добавка, която според статистиката на Националния осигурителен институт към декември 2022 г. е средно е 99 лв. Пак от там става ясно, че средната пенсия при първите два варианта за учителски пенсии е 555 лв.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar