Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Япония под тревога: Северна Корея изстреля 2 ракети в Японско море

/
/
269 Views

Кадър: КСТВ

Северна Корея отново прикова вниманието на света с това, което умее да прави. Военните в страната са изстреляли поне две ракети в Японско море, съобщиха от Япония, Южна Корея и Съединените щати.

Advertisement:

Според Сеул изстрелването е станало от източните брегове на съседната държава.

Властите в Токио свикаха спешно заседание на Националния съвет за сигурност, а премиерът Йошихиде Суга посочи, че ракетите не са паднали на японска територия, нито в изключителната икономическа зона на страната.

Високопоставен американски представител заяви, че военни и служители на разузнаването се опитват да определят типа и обсега им. От Вашингтон също така обявиха, че прегледът на новата администрация на политиката спрямо Северна Корея е в последната си фаза и следващата седмица тя ще бъде обсъдена със съветници по националната сигурност от Япония и Южна Корея.

По-късно японският премиер каза, че изстреляните ракети са били балистични. Йошихиде Суга заяви, че Токио изразява сериозен протест пред Пхенян и категорично осъжда този акт.

„Изстрелването заплашва мира и стабилността на нашата страна и региона и е открито нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН“, заяви японският премиер след извънредното заседание на Съвета за национална сигурност.

Първата ракета е била пусната малко след 7 часа местно време, а втората след около 20 минути, съобщава агенция Киодо. Прелетели са около 430 километра и не са нанесли никакви щети при падането си в морето.

За последен път Северна Корея изстреля балистични ракети през март 2020 г., пише факти.бг.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar