Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

208 депутати притежават имоти за близо 34 млн. лева

/
/
931 Views
Advertisement:

208 народни представители са декларирали собственост върху общо 286 апартамента, 132 къщи и 73 гаража на обща стойност от 33 920 957 лв. Част от тези имоти са наследствени, обявени като съсобственост със съпрузи и роднини на депутатите. Това гласи публикация

Advertisement:
 на Института за развитие на публичната среда (ИРПС).

Според организацията от 2017 г. насам народните представители придобиват най-много собственост в големите градове, въпреки сериозното нарастване на цените на недвижимото имущество през същия период. Настоящите депутати са закупили общо 36 апартамента в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе за последните близо пет години.

Шестима депутати имат и апартаменти в чужбина. Това са Владислав Панев („Демократична България“) с апартамент в Холандия, Кристиан Вигенин (БСП) с апартамент в белгийската столица Брюксел, Калоян Икономов („Продължаваме промяната“) с апартамент в Украйна, Настимир Ананиев (ПП) с апартамент в Ирландия, Екатерина Захариева (ГЕРБ) с имоти в Гърция и Танер Тюркоглу („Има такъв народ“) с къщи и апартаменти в Турция.

Най-скъпи са имотите на Владимир Табутов от („Продължаваме промяната“), който има апартамент в София на стойност 1 528 850 лв., този на Вигенин в Брюксел на стойност 663 хил. лв. и жилище с гараж и паркомясто на Костадин Ангелов (ГЕРБ) за 586 749 лв.

От ИРПС подчертават, че някои от имотите на депутатите са наследявани или закупувани назад във времето, включително в годините преди деноминацията на българския лев през юли 1999 г. Част от цените на апартаменти не са посочени „било то умишлено, поради пропуск или защото те са придобити като наследство/дарение“, пишат още от организацията.

Един от големите скандали по време на управлението на третия кабинет с премиер Бойко Борисов между 2017 и 2021 г. се случи заради закупуването на апартаменти на ниски, извънпазарни цени от представители на властта, което стана известно с названието „Апратаментгейт“. Сред тях беше тогавашният зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, който вподледствие напусна партията. Евтини апартаменти бяха закупили и тогавашният министър на правосъдието Цецка Цачева заместник-министърът на спорта Ваня Колева и заместник-министъра на енергетиката Красимир Първанов, които подадоха оставки. Евтино жилище тогава беше закупил и бившият депутат от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!