Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

21ви век ! Жена почина в болница, защото не успя да доплати за лечението си

/
/
629 Views
Advertisement:

Advertisement:

Жена почина в столична болница, защото не е имала възможност да доплати за лечението си. Според новите цени на медицинските изделия, въведени от настоящото ръководство на здравното министерство, здравата каса заплаща 2600 лева за животоспасяваща аортна клапа. Цената на изделието обаче е между 15 000 и 20 000 лева. Тъй като жената не е имала възможност да доплати разликата, поставянето на клапа е било отложено докато се намерят средства. Пациентката обаче не дочакала този момент.

Жената постъпила преди четири дни в кардиологична клиника с тежка сърдечна недостатъчност, със задух и отоци по ръцете и краката. Състоянието й не позволявало да бъде оперирана, затова следвало да се постави клапа по неоперативен път. Необходимите за целта клапи обаче се покриват в много малка степен от здравната каса, обясни пред Дарик председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„Това са клапи, които се поставят с катетър, без операция. Те са животоспасяващи за хора като тази жена, която е на възраст, с редица придружаващи заболявания. Тя няма как да издържи сърдечна операция. Но, за тези изделия, които се поставят без операция, здравната каса заплаща 2600 лева, а те струват между 15 000 и 20 000 лева. От болницата са отложили поставянето им докато се намери някакво решение. Жената обаче не е могла да чака,” обясни Кацаров.

Преди месец е имало предложение подобен тип изделия, от които имат нужда не повече от 50 души у нас годишно, да се заплащат напълно от здравната каса.

„Не да се осигури за всички, макар че всеки нуждаещ се би предпочел да му се постави клапа по неоперативен път. Предложението бе да се осигури за хората, за които този тип интервенция е животоспасяваща и сърдечната операция не е алтернатива. За съжаление обаче то не беше прието,” допълни Кацаров.

Според специалисти заради решението касата да не заплаща въпросните изделия изцяло, до края на годината няколко десетки пациенти ще загинат.

Advertisement:

1 Comments

  1. ЕТО КАК СА СЕ ЗАГРИЖИЛИ ЗА НАШИТЕ ЖИВОТИ И ЗДРАВЕ? КОЛКО СТРУВА ЕДИН ЧОВЕШКИ ЖИВОТ? КЪДЕ Е ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА КОГАТО ЗАШУМЯТ ПАРИТЕ? ТЕЗИ СА ЗА СМЪРТНА ПРИСЪДА! ТОВА Е ПРЕДУМИШЛЕНО УБИЙСТВО СПОРЕД ЧОВЕШКИЯ РАЗУМ! ЩО ЗА БОЛНИЦИ ИМАМЕ? КОЛКО ЧОВЕШКИ ЖИВОТА ТРЯБВА ДА ИЗГУБИМ КОГАТО КОНСТИТУЦИЯТА КАЗВА ЧЕ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕРО НИ Е БЕЗПЛАТНО? КОГА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ ИНСТИТУЦИИТЕ СА ОБЯВИЛИ ВОЙНА НА ГРАЖДАНИТЕ?

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!