Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

5 интересни и необичайни карнавали на света

/
/
435 Views
Advertisement:

Най-колоритните карнавали на света са свързани с пищни тържества, екстравагантни рокли и незабравимо веселие. Много паради и фестивали се превърнаха в отличителните белези за страните си. Каним ви, да се запознаете с някои от тях.

Топ карнавали на света

Венециански карнавал

Традицията за масово честване на значими за обществото събития произхожда от племената на древните ловци и събирачи. Тогава, дори успешният лов е бил истински празник. От него зависело оцеляването на цялата общност. По-късно празненствата прераснали и преминали към митологично и религиозно значение. В крайна сметка, за да върви всичко добре, било необходимо да се помирят боговете, а това ставало, чрез ритуали.

Това е заложено и в произхода на масовите празници, които в наше време се провеждат под формата на цветни карнавали с танци, музика и шествия в ярки, неочаквани костюми. Наред с това, много от тези шествия, в своята претенциозност и извън обикновените традиции, могат да ви изненадат много. Кои са те и как да изберете кое да посетите, научете от тук:

карнавали
Advertisement:
Карнавални забави

1. Боливийски карнавал в Оруро

Ярките шествия в традиционни носии са представени от боливийско население на Уру. По време на тях има много песни и танци. Всъщност, те имат дълбоко религиозно значение, идващо от езически времена. Главните герои на фестивала са подземният бог Тио Сюи и раждащото майчинство начало на Пачамама. Този национален празник изумява, не само с яркостта на костюмите, но и с обхвата си. Общо над 40 хиляди коренни боливийци свирят на музикални инструменти, пеят и изпълняват омайния ритуален танц на дявола. Прави впечатление, че фестивалът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, който включва и други карнавали по света.

2. Фестивалът „Лос Индианос“ на Канарските острови

Традицията за провеждането на този мащабен празник се заражда в колониалната ера, когато коренните жители на острова се завърнали в Куба. Това станало, след като пътували обратно към дома с богатството си. Между другото, семантичното съдържание на цялото събитие се състои в осмиване на нуво рише – най-богатите хора, т.е. представители на по-ниската класа, които бързо забогатели. Танцуваща тълпа в бели одежди марширува от кметството, през града. По пътя участниците поръсват с талк на прах, сякаш се подиграват на друга традиция на тъмнокожите кубинци, който избелват лицата си в деня на празника.

10 страхотни идеи за дейности, който да планирате през уикенда
Венециански карнавални маски

3. Венециански карнавални маски

Този карнавал не е толкова религиозен, колкото политически. Началото на празненствата, датира от 1162 г. и символизира независимостта на свободолюбивата Венецианска република. Празникът е поразителен в красотата и претенциозността на костюмите. Най-характерната разпознаваема черта на карнавалните шествия във Венеция са маските. Между другото, традицията за носенето им се появила като символ на единството на венецианците и желанието да се изравнят всички социални различия между бедните и богатите, аристократите и обикновените хора по време на празника.

4. Зимен карнавал в Квебек

Всички зимни карнавали и фестивали по света изпреварват празненствата в Квебек. Часът е втората половина на януари, преди да започне Великия пост. В миналото това било от голямо значение за религиозните имигранти. Днес е преди всичко общонационален празник, официалната програма, на който включва изграждането на гигантски леден замък с тегло над 300 тона и комични състезания в състезания по лед с кану.

5. Карнавал на моряците в Дюнкерк

Феноменът е замислен в чест за почитане на моряците, които заминават за опасно пътешествие. Появява се на пристанището на Дюнкерк, през 17 век. Тогава собствениците на риболовни кораби организирали тържество в чест на рибарите за целия град. Карнавалът придобива модерната си форма едва в края на Втората световна война. Тази ярка презентация има характерен морски стил в дизайна на костюмите. Дори около кметството е разпръсната риба. Кулминацията на шествието е свързана с изпълнението на традиционния танц Rygodon.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!