Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

EURACTIV: Брюксел извика Борисов и Гешев да се обясняват за корупцията в България

/
/
498 Views

bojko_borisov

В петък (28 август) при затворени врати в Европарламента ще се проведе заседание, посветено на тревожната обстановка в България и достигащите до Брюксел новини за мащабна корупция и протекции на най-високо равнище, пише EURACTIV.

 

 

 

Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, под председателството на евродепутатката от Нидерландия Софи инт’ Велд, е поканила премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев на закрито заседание в петък. Ще участват обаче вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, заместник главния прокурор Красимира Филипова и заместник министъра на правосъдието Десислава Ахладова.

Advertisement:

 

 

 

Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права е подгрупа на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП. Тя разглежда, по правило при закрити врати, най-чувствителни теми, като убийствата на малтийската блогърка Дафне Каруана Галиция и на словашкия журналист Ян Куциак, както и сигнали за корупция, представляващи системна опасност за върховенството на закона в страните членки.

 

 

 

Евродепутатите ще изслушат също така представители на гражданското общество от България и един журналист.

 

 

EURACTIV разговаря с инт’ Велд, и зададе въпрос защо Борисов няма да дойде.

 

 

„Доколкото знам, Борисов е подал оставка“, каза Инт’ Велд. След като бе уточнено, че Борисов не е подал оставка, Инт’ Велд каза, че така или иначе, правосъдният министър е подал оставка, и „не е ясно с кого в България може да се разговаря“.

 

 

 

„Постоянното представителство (на България към ЕС) търси други събеседници“, каза тя.

Външно потвърди, че „ако може“, Захариева ще участва виртуално в заседанието. Впоследствие Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права публикува прессъобщение, което потвърждава оскъдната информация.

 

 

 

Фрог нюз уточнява, че от страна на Европейската комисията ще участва Жюлиен Мусние, Ръководител на отдел „Граждани, равенство, демокрация и върховенство на закона“, Венецианската комисия на Съвета на Европа ще бъде представена от Симона Граната-Менгини и от Джанлука Еспозито, ръководител на отдела за действие срещу престъпността на GRECO.

 

 

 

Поканени са и представители на гражданското общество в България, както и един журналист. Това са Красимир Кънев от Българския Хелзинкски Комитет, Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита срещу дискриминацията и Марин Лесенски от институт Отворено общество в София. Журналистът ще е Димитър Стоянов от сайта Биволъ.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar