Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Euractiv: САЩ отлагат доставките на F-16 за България, нямат ни доверие

/
/
1721 Views

Euractiv: САЩ отлагат доставките на F-16 за България, нямат ни доверие

САЩ отлагат с две години доставката на 8-те самолета F-16, за които вече е платено от България, тъй като се опасяват от изтичане на секретни данни за самолетите към Русия. Това пише Euractiv, като се позовава на мнението на двама бивши български министри на отбраната.

„Забавянето на доставката на новите американски изтребители F-16 може да се дължи на липсата на доверие в българските власти, които не са доказали, че могат надеждно да защитават тайните на НАТО. Мисля, че дори договорът за F-16 е замразен по тази причина, тъй като сигурността на технологията не може да бъде гарантирана на 100 процента“, цитира изданието думите на бившия министър Велизар Шаламанов.

Advertisement:

„Изпитваме затруднения с процедурите за защита на класифицираната информация. Работил съм в НАТО в продължение на десет години и знам как издават сертификати за достъп до класифицирана информация след проучване, което продължава шест до осем месеца. А тук нашите хора издадоха разрешение на Пеевски за по-малко от пет работни дни“, заяви Шаламанов.

Делян Пеевски е милиардер, медиен магнат, който след като стана депутат, бързо получи сертификат през 2013 г., за да може да оглави Държавната агенция за национална сигурност.

Бившият военен министър Тодор Тагарев е напълно съгласен с Шаламанов. „България трябва да изгради система за защита на класифицираната информация. Продължаваме да допускаме руски представители на МиГ в авиобаза „Граф Игнатиево“. Нуждаем се от 110% гаранция, че нито един руснак няма да стъпи повече там и че персоналът на базата няма да пие водка с руснаци“, каза бившият ръководител на МО за Euractiv, цитиран от БГНЕС

През последните две години българската прокуратура проведе няколко разследвания срещу руски шпиони в страната, които доведоха до експулсирането на десетки руски дипломати от посолството в София. Досега няма осъдени българи за руски шпионаж.

Преди година, в последните дни на правителството на Бойко Борисов, прокуратурата обяви, че е заловила шпионска група в Министерството на отбраната. Беше обявено, че групата е шпионирала в полза на Русия и се е опитвала да разпространи информация за новия F-16.

Бившите министри се изказаха в полза на придобиването на изтребители F-16 втора ръка, които все още разполагат със значителни ресурси и са много по-евтини.

През 2019 г. София подписа договор със САЩ за доставката на 8 модернизирани F-16 Block 70, като плати авансово 1,26 млрд. долара за това, с което разходите за отбрана на България за 2019 г. надхвърлиха границата от 2% от БВП, както настояваха САЩ и НАТО. Решението получи силно одобрение в Брюксел и Вашингтон.

САЩ обещаха да започнат да доставят самолетите през 2023 г., но по-рано тази година уведомиха България, че началото на договора ще бъде отложено за 2025 г. „поради прекъсвания във веригата за доставки в резултат на пандемията от коронавирус“.

F-16 се произвежда серийно от 1976 г., като през това време е претърпял множество модификации. Версията F-16 Block 70 се смята за една от най-съвременните.

Снимка: Bloomberg L.P.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar